Markt 2015 en vooruitzicht 2016

december 2015

2015

Het jaar 2015 is weer bijna voorbij, het moment om het afgelopen jaar te beschouwen. Een bijzonder jaar waarin Italië in Nederland het meest populaire vakantieland is geworden. Ook nu weer een interessante periode voor diegenen die op zoek waren naar een woning in Italië. Een wederom ruim aanbod van kwaliteitsobjecten met vaak gunstige prijzen gaf aan kopers goede kansen om goed zaken te doen. Het jaar gaf duidelijke tekenen van herstel in vrijwel alle prijsklassen en in vrijwel alle bekende gebieden.

Het noorden

In het noorden gaven de meren een sterk beeld te zien met een grote vraag naar appartementen en villa's waarbij het aanbod al de eerste tekenen van schaarste te zien gaf. Het prijsniveau heeft deze schaarste nog niet gevolgd alhoewel de prijzen aan het Comomeer weer een lichte stijging te zien gaven. Een kanttekening hierbij is dat dit geldt voor objecten in het midden- en hoge segment. Appartementen in projecten met een 'verleden' zoals Aquaseria aan het Comomeer en Porto Letizia aan het meer van Lugano komen nu op grote schaal op de markt blijven lastig te verkopen ondanks de veelal lage prijzen. Het Lago Maggiore blijft van de grote noordelijke meren nog altijd licht achter, zowel qua ontwikkeling als voor wat betreft de interesse vanuit de markt.

Midden Italië

In midden Italië is duidelijk waarneembaar dat het grootste deel van de 'koopjes' uit de markt zijn verdwenen. De prijscorrecties van de afgelopen 3 jaar zijn vrijwel tot stilstand gekomen en objecten waarin deze correctie is terug te zien, verkopen op dit moment goed. In ieder geval adviseren wij kopers die interesse hebben in regio's als Toscane, Umbria en Le Marche om niet langer af te wachten.

De skigebieden

Opvallend is dat de trend naar interesse in de Italiaanse wintersportgebieden zich dit jaar duidelijk heeft voortgezet. In de statistieken is te zien dat er op de vakantiemarkt een grote vraag is naar accommodaties en deze trend lijkt zich definitief ook te hebben voortgezet in de vastgoedmarkt. Vanuit de Benelux, de UK, Scandinavië maar ook de USA is een toenemende vraag. Een probleem is hierbij echter wel de schaarste. Door de jaren heen is er aanmerkelijk minder ontwikkeld dan in omringende Alpenlanden waardoor de kopers daadkrachtig de markt zullen moeten betreden want er is concurrentie.

Herstel van de huizenprijzen

De afgelopen jaren was er een duidelijk zichtbaar verschil in prijs- en marktontwikkelingen tussen de vastgoedmarkt voor tweede (luxe) woningen en de markt voor permanente bewoning. Deze laatste categorie had uiteraard sterk te maken met de economische situatie in Italië, waar de eerste categorie daar eigenlijk geen gevolgen van ondervond. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft in haar rapport over de huizenprijzen in de Eurozone deze zomer de verwachting afgegeven dat in 2016 ook in Italië de huizenprijzen weer kunnen gaan stijgen hetgeen te zien is als een belangrijk signaal voor het ingezette herstel in Italië.

 

Als u met ons wilt spreken over de actuele marktsituatie in de laars, of meer specifiek in een bepaalde regio neem dan gerust contact met ons op!

Ronald de Rooy

Managing partner - overige gebieden