De Dolomieten

In de Dolomieten, de indrukwekkende bergketen gelegen in de Noord-Italiaanse regio’s Veneto en Trentino-Alto Adige, valt zowel ’s winters als ’s zomers veel te genieten. Voor de wintersporters zijn er in Trentino, Alto Adige (ook bekend als Südtirol) en Veneto veel interessante skigebieden. In Alto Adige en het noorden van Veneto is een bekend skigebied bijvoorbeeld dat van de Sella Ronda. In Trentino zijn er de Brenta Dolomieten met Madonna di Campiglio. Südtirol is de enige Duitstalige regio van Italië. De diepgewortelde Oostenrijkse cultuur in combinatie met la dolce vita zorgt voor een speciale sfeer. Natuurlijk staat het gebied bekend om de geweldige wintersportfaciliteiten, maar ook in andere jaargetijden biedt de ongerepte natuur veel mogelijkheden zoals wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, paardrijden en zelfs zomerskiën op de gletsjers. Ook liefhebbers van cultuur komen aan hun trekken met interessante steden als Bolzano en Trento en vele burchten en kastelen die te bezoeken zijn. In de herfst is iedereen in de ban van het törrgelen waarbij na een wandeling in een hut of boerderij genoten wordt van kastanjes, Mosto (jonge wijn) en andere culinaire producten van het najaar. De regionale keuken is een interessante mix van Oostenrijks en Italiaans en nergens zijn meer sterrenrestaurants op de skipistes te vinden dan in de Dolomieten.

Onroerend goed in de Dolomieten

De bouwstijl in de dorpen in de Dolomieten is een typische, Oostenrijkse bergdorpenstijl met chalets, aangevuld met karakteristieke details uit de zuidelijke Italiaanse bouwstijlen. Kenmerkend zijn ook het gebruik van lokale materialen zoals natuursteen en respect voor het omringende landschap. Het vinden van goed onroerend goed in dit deel van Italië is niet eenvoudig omdat er weinig nieuws ontwikkeld is in de afgelopen decennia en huizen en appartementen in Italiaanse families blijven of onderhands verkocht worden. Gelukkig heeft regiomanager Barry een groot netwerk, waardoor ItaliaCasa mensen van dienst kan zijn die op zoek zijn naar een eigen stek in deze interessante regio. Door de schaarste van nieuwe bouwgrond is een investering in Südtirol erg waardevast. Het aanbod varieert van appartementen tot grote nog te restaureren boerenhuizen waar met een beetje werk 3 á 4 appartementen in gerealiseerd kunnen worden. Interessant voor investeerders die willen verhuren, maar ook voor grote families of vriendengroepen die samen van vakanties willen genieten en het daarbuiten ook willen verhuren. De komst van de Olympische Winterspelen die in 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo gehouden zullen worden, zal de vraag naar onroerend goed doen stijgen, zowel voor huur als koop. Het gebied tussen de Sella Ronda en Cortina d’Ampezzo is nu enorm interessant als het om investeren in onroerend goed gaat. Cortina is de plaats waar ook in 1956 de Olypische Winterspelen plaatsvonden en waar sindsdien een vermogend publiek zich ‘s winters in de chique hotels ophoudt. Het skigebied La Sella Ronda ligt voor ongeveer driekwart in het duurdere Trentino/Alto-Adige. Het zuidoostelijke deel van de Sella Ronda ligt in Veneto, waar de prijzen gunstiger zijn dan in Südtirol. Arabba is hier de belangrijkste plaats met directe toegang tot de skiliften van de Sella Ronda, maar tussen Arabba en Cortina ligt een gebied met veel kansen. Een wat kleiner maar ook goedkoper skigebied met veel interessant aanbod is Madonna di Campiglio, omringd door de schitterende Brenta-Dolomieten.

Wat kan ik met mijn geld in de Dolomieten?

De Dolomieten zijn populair en duur. Er geldt hoe verder van de skiliften, hoe betaalbaarder. Te verbouwen woningen die niet aan de piste liggen kun je soms nog tegen redelijke prijzen vinden. Grootte en ligging bepalen de prijs, mogelijkheden vanaf €200.000. Met verbouwing wordt dit circa €700.000. In een ski-dorp kost een 1-slaapkamerappartement circa €350.000, appartementen met 2 slaapkamers starten bij €450.000 en vanaf €650.000 ook ‘ski-in, ski-out’ (ligging aan de piste). Vrijstaande gerenoveerde huizen niet ver van de piste zijn er vanaf €900.000.

Uw regiomanager voor de Dolomieten is Barry van Eldijk.

zoek huizen Dolomieten