Lago di Como

Het Comomeer staat bekend om z’n vele historische villa’s met prachtige parkachtige tuinen direct aan het meer. In de 17e en 18e eeuw was Como een welvarende stad door de zijde-industrie. Rijke ondernemers en ook de adellijke families uit Lombardije lieten villa’s bouwen die zij vaak maar enkele weken of maanden per jaar bewoonden. Veel grote villa’s zijn tegenwoordig luxe hotels of toeristische trekpleisters, zoals de Villa d’Este in Cernobbio en de Villa Carlotta in Tremezzo. Andere historische villa’s zijn soms nog steeds familiebezit, maar ook zijn er villa’s opgekocht door projectontwikkelaars, verbouwd en opgesplitst in luxe appartementen. Al eeuwen zijn de Noord-Italiaanse meren bekend als toeristische bestemming en ook geliefd als gebied voor een tweede huis. Niet alleen bij buitenlanders, maar ook bij rijke Milanezen. Ook filmsterren en andere celebrities zijn hier neergestreken, waardoor het zomaar kan dat je tijdens een uitstapje oog in oog te staat met George Clooney of Richard Branson. Het Lago di Como is uniek met een mix van historie, oude glorie en exclusiviteit – chic en mondain en toch authentiek. Ook sportievelingen komen er aan hun trekken. De noordkant van het meer is goed voor watersporten zoals zeilen, surfen en waterskiën. In de bergen die het meer omringen zijn goede mogelijkheden om te wandelen, klimmen en mountainbiken. Het centraal aan het meer gelegen Menaggio heeft een mooie 18 holes golfbaan.

Onroerend goed aan het Lago di Como

Het aanbod bestaat uit mooie appartementen, nieuwbouwprojecten en prachtige villa’s, zowel in de heuvels als direct aan een van de oevers van het meer. Het aanbod kent alle prijsklassen, waarbij het belangrijk is te realiseren dat de mate van uitzicht op het meer een prijsopdrijvende factor is. Het Lago di Como is een van de meest gewilde plekken voor een tweede huis in Italië. Dit maakt het tot een duur gebied. Vooral tussen Como en Menaggio zijn de prijzen hoog omdat dit deel aantrekkelijk is vanwege de goede bereikbaarheid vanaf Milaan. Het noordelijke deel van het meer is minder mondain en trekt een actiever publiek. Wie van watersport en bergwandelingen houdt en het ‘zien en gezien worden’ minder belangrijk vindt, krijgt qua onroerend goed meer waar voor z’n geld in plaatsen als Domaso, Gravedona en Dongo. Een bonus is hier dat op minder dan een uur rijafstand enkele skigebieden te bereiken zijn. Onroerend goed aan het Comomeer is zeer waardevast. Door de eeuwen heen is het meer zeer populair geweest en dat zal het ook blijven. Mensen die hier uit investeringsoverwegingen kopen kunnen een uitstekend rendement behalen doordat de huurprijzen hoog zijn en het internationale verhuurseizoen uitzonderlijk lang is.

Wat kan ik met mijn geld aan het Lago di Como?

Appartementen met 2 slaapkamers en op loopafstand van het meer zijn er in plaatsen als Menaggio, Lenno, Sala Comacina en Argegno vanaf ongeveer €400.000 ton. Het vinden van een drie-slaapkamerappartement wordt al moeilijker omdat die in het verleden veel minder gebouwd zijn. Bij nieuwbouwprojecten lukt het wel omdat de Italiaanse bouwers nu ook beginnen in te zien dat er met name bij buitenlanders vraag is naar grotere appartementen. Nieuwbouwappartementen dichter aan meer beginnen vanaf €450.000. Een villa, niet direct aan het meer maar wel met uitzicht op het meer, begint rond de 1 miljoen euro. Villa’s direct aan het meer komen zeer zelden op de markt en variëren in prijs van enkele miljoenen tot zeer vele miljoenen. Filmsterren en andere showbizz sterren zijn hier de doelgroep, samen met rijke ondernemers of bekende topvoetballers.

Uw regiomanager voor het Comomeer is Sonja de Nooij.

zoek huizen Comomeer