Makelaar in Italië

ItaliaCasa is een volledig bevoegd Italiaans makelaarskantoor. Maar wat betekent dit, hoe werkt de Italiaanse makelaardij en welke verschillen bestaan er tussen de makelaardij in Italië en die in Nederland en België?

Beschermd beroep

In Nederland is makelaardij een vrij beroep: iedereen mag zich makelaar noemen en bemiddelen bij aan- en verkoop. In Italië is het beroep van makelaar door de wet beschermd (agente di affari in mediazioneart. 1754 Codice Civile). De makelaar is derde partij tussen de partijen en is altijd verplicht om de belangen van koper en verkoper te behartigen. De bemiddelaar is volgens de Italiaanse wet 'degene die twee of meer partijen met elkaar in contact brengt voor het sluiten van een contract, zonder met een van hen verbonden te zijn door relaties van samenwerking, afhankelijkheid of vertegenwoordiging'. Dit betekent dat de bemiddelaar onpartijdig moet zijn en de belangen van beide partijen moet behartigen. Alleen een erkend makelaar mag bemiddelen bij aan- en verkoop van onroerend goed. Een bevoegd makelaar heeft niet alleen de beroepsopleiding bij de kamer van koophandel met succes afgerond, maar heeft ook een licentie die verkregen is door het afleggen van een examen. Daarnaast is hij verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en zich in te schrijven in het makelaarsregister (REA) van de lokale Kamer van Koophandel. Wat dat betreft is de situatie meer vergelijkbaar met die in België.

Geen aankoop- of verkoopmakelaar

Een bevoegd Italiaanse makelaar mag tegelijk de belangen behartigen van koper en verkoper. De makelaar is de bemiddelaar (de 'mediatore'): hij brengt beide partijen bij elkaar met als doel het bereiken van een akkoord waar de partijen zich in kunnen vinden. De Italiaanse wet geeft in artikel 1755 van de Codice Civile de makelaar ook het recht om zowel aan de koper als de verkoper commissie te berekenen (gemiddeld tussen de 3-5% van de koopsom). Het systeem met een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar komt in de praktijk wel regelmatig voor, twee makelaars werken dan samen, behartigen de belangen van hun eigen cliënt en verdienen ieder hun deel, maar is echter niet bij wet verplicht. Courtage is overigens alleen verschuldigd aan een bevoegde makelaar. Het is voor de Italiaanse wet strafbaar als iemand die geen makelaarslicentie heeft, bemiddelt bij de aan- en verkoop van onroerend goed. Dit geldt ook voor niet-Italiaanse partijen die Italiaans vastgoed proberen te verkopen en daarbij hun begeleidingsdiensten aanbieden.

Makelaarsexclusiviteit

Een ander belangrijk verschil is het ontbreken van makelaarsexclusiviteit: Italiaanse verkopers bieden hun huis zelden bij één makelaar te koop aan. Het verwarrende gevolg hiervan is dat huizenzoekers vaak hetzelfde huis tegenkomen bij verschillende makelaars, regelmatig ook tegen verschillende prijzen. Het is gebruikelijk dat een erkend makelaar zich aansluit bij een officiële beroepsorganisatie, te vergelijken met de NVM in Nederland of de BVI in België. Italië kent een aantal van deze organisaties. De bekendste is de FIAIP, Federazione Italiana Agenti Immobiliari Professionali (Italiaanse federatie van professionele makelaars) waar ook ItaliaCasa Srls. lid van is. Alle makelaars die zijn aangesloten bij de FIAIP zijn gehouden zich aan de gedragscode die de beroepsorganisatie heeft vastgesteld.

Als u een woning bij een lokale makelaar vindt

Meer informatie hierover kunt u terugvinden op deze pagina.

Het gebruik van portals als idealista.it, gate-away.com etc.

Lees ook dit artikel over de problemen die kunnen ontstaan bij het gebruik van portals als idealista, gate-away etc.

 

FIAIP logo1klein        

Numero REA MC 193326  P. IVA 01927730430  FIAIP no. 28627

Onze regio's

Op zoek naar uw droomhuis in een van deze gebieden?