Piemonte

In het noordwesten van de laars ligt de op een na grootste regio van Italië, Piemonte, letterlijk ‘voet van de bergen’. Deze regio heeft veel gezichten met zijn bergen, heuvels, vlakten en meren. Het heeft heel veel te bieden: fascinerende steden, een geweldig landschap met de Alpen als achtergronddecor, een fantastische keuken en de beroemdste wijnen van Italië. Deze regio heeft een uitstekende bereikbaarheid vanuit Nederland en België en is toch nog steeds niet ontdekt door het massatoerisme. Als bonus zijn de diverse skigebieden binnen een uur bereikbaar en in de zomer de Ligurische kust eveneens binnen een uur.

Vooral de Alpen ten noorden en westen van Turijn, het Lago Maggiore in het oosten van de regio en de Toscaans aandoende centraal gelegen heuvelgebieden trekken veel toeristen. En natuurlijk niet te vergeten de statige stad Turijn, met z’n prachtige pleinen en gebouwen. In Piemonte klopt het gastronomische hart van Italië en is de ‘Slow Food’ beweging ontstaan. Piemonte is dan ook een walhalla voor culinaire genieters. Natuurproducten zoals truffels, hazelnoten en fantastische lokale kazen en wijnen spelen de hoofdrol. Het wijngaardlandschap in de steeds bekender wordende heuvelgebieden Langhe, Roero en Monferrato is in 2014 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Dat heeft indertijd veel publiciteit gekregen en is vast een van de redenen voor de enorme toename in de belangstelling voor een tweede huis in dit gedeelte van Italië.\

Onroerend goed in Piemonte

Het woningaanbod is zeer divers en er zijn kansen voor kopers met een budget in alle prijsklassen. Het aanbod in het centrale deel van Piemonte varieert van relatief eenvoudige woningen tot gerestaureerde natuurstenen boerderijen voorzien van alle comfort. En daarmee van prijzen rond de € 100.000 tot ver boven een miljoen. De uitzichten zijn bijna altijd fantastisch, over heuvels met een lappendeken van groene, rode en bruine tinten veroorzaakt door wijnranken, akkers, bossen en dorpjes. In de wintersportplaatsen bestaat het aanbod hoofdzakelijk uit appartementen en is de prijs afhankelijk van de ligging.

Ook voor wie er van houdt zelf iets te ontwikkelen zijn er interessante opties. Bijvoorbeeld een op te knappen oude ‘cascina’, zo’n oude grote boerenhoeve, vaak in L-vorm en met grote kelders, open haarden en gewelfde plafonds. Veel van deze huizen hebben ook schuren of andere bijgebouwen die tot gastenverblijf of atelier omgebouwd kunnen worden. Het zijn geschikte objecten voor een B&B of andere toeristische activiteit, maar ook voor een groot en fijn familiehuis. Al met al zijn de Langhe, Roero en Monferrato gebieden in opkomst met een interessant aanbod van objecten waar vaak veel potentie in zit. Mits gelegen op een goede plek is waarde toevoegen, door een authentiek pand te ontwikkelen tot een comfortabel vakantiehuis, een uitstekend idee in dit deel van Piemonte dat door steeds meer buitenlanders ontdekt wordt als plek voor een tweede huis. Deze wijnregio biedt zeer veel waar voor z’n geld en is vanuit Nederland en België ook nog eens prima bereikbaar.

Wat kan ik met mijn geld in Piemonte?

In het noorden van Italië is Piemonte de regio met het gunstigste prijsniveau. Opknappers en huizen die weliswaar bewoonbaar zijn maar flink gedateerd, zijn er vanaf circa €100.000. Opgeknapte boerenhuizen met originele details en mooi uitzicht starten bij €400.000, topobjecten met zwembad en prachtig uitzicht bij €650.000. In de wintersportplaatsen starten 2-slaapkamer appartementen vanaf circa € 200.000.

Uw regiomanager voor Piemonte is Laura de Rooy-Dekker.

aanbod Piemonte