Lago di Garda

Het Gardameer is het grootste meer van noord-Italië en beroemd om haar historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het Gardameer heette vroeger Benacus en werd al in de eerste eeuwen na Christus ontdekt door de Romeinen. De warme bronnen voor thermaal baden, het zonnige klimaat en de gunstige strategische ligging ten opzichte van Noord Europa maakten deze regio toen al tot een perfecte plek. Later werd het meer vernoemd naar het stadje Garda dat haar naam dankt aan de ‘Rocca di Guardia’, de bewakingsrots.

Het gebied heeft een schilderachtig landschap met diepblauw water, oleanders en citroenbomen en biedt voor ieder wat wils. Het is een uitstekend gebied voor watersporters, en ook wintersportgebieden zijn goed bereikbaar. Voor de cultuurliefhebbers is het prachtige Verona dichtbij, maar ook Brescia is zeker de moeite waard. Vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid is het een populair vakantiegebied. Gezellige drukte concentreert zich rond de zuid en zuidoost oever, met het bekende pretpark Gardaland en plaatsen als Sirmione, Desenzano en Lazise. De westoever en het noordelijke deel van het meer zijn veel minder druk en bieden volop authenticiteit. Salò, Toscolano-Maderno en Gargnano zijn voorbeelden van levendige plaatsen aan het water waar cultuur en natuur fantastisch hand in hand gaan.

Onroerend goed aan het Lago di Garda

Het grootste aanbod vindt men in appartementen in ‘residences’ met gezamenlijk zwembad. De meer authentieke huizen zijn te vinden in de middeleeuwse dorpjes op de eerste heuvels boven het meer en in het noordelijke deel van het meer waar door de steile rotswanden direct aan het water gebouwd werd. Voor de liefhebbers zijn er nog geweldige restauratieprojecten te vinden met dikke stenen muren en oude balkenplafonds. Heel speciaal zijn de zogenaamde ‘limonaie’ die aan de westkant van het meer te vinden zijn. Dit betreft een bijzonder stukje Italiaans historisch erfgoed: oude citroenplantages bestaande uit natuurstenen muren, gangen en irrigatiekanalen in de heuvels. In sommige plaatsen zijn vervallen resten van deze plantages omgebouwd tot unieke appartementen.

Nieuwbouw en vrijstaande huizen met uitzicht op het meer zijn schaars. Het grootste aanbod aan woningen met een redelijke prijs vindt men aan de westelijke zijde van het meer, tussen Padenghe en Toscolano-Maderno, maar het is niet eenvoudig er tussen te komen.

Wat kan ik met mijn geld aan het Lago di Garda?

Aan het Gardameer is weinig aanbod hetgeen de prijzen opdrijft. Aan de zuidwestelijke oever start een 2-slaapkamerwoning in een residence met zwembad bij € 300.000, iets ruimer kost het al snel €400.000. Nieuwbouw en meerzicht zijn duurder. Villa’s starten bij 1 à anderhalf miljoen. De oostelijke en noordelijke oevers zijn nagenoeg uitverkocht.

Uw regiomanager voor het Gardameer is Maarten Wetzels.

zoek huizen Gardameer