Werkwijze

Voor ItaliaCasa is service en klantgerichtheid een vanzelfsprekende zaak. Daarom zetten we graag onze werkwijze voor u op een rij:

Oriëntatiefase

De oriëntatiefase is een belangrijke start van uw zoektocht naar het juiste huis. Wij geven u graag informatie over woningen die wij in verkoop hebben, of gaan voor u zoeken naar objecten die binnen uw voorkeuren passen. Gedurende de oriëntatiefase is het belangrijk om te kijken aan welke eisen uw toekomstige huis of appartement moet voldoen, zodat een bezichtiging optimaal kan worden voorbereid. We voorzien u natuurlijk ook van de noodzakelijke informatie over het koopproces, de kosten en onze voorwaarden. We werken samen met u toe naar een bezichtiging in Italië, want daar zult u de volgende stap moeten nemen: het kijken, ervaren, en uiteindelijk het selecteren van de woning die echt bij u past. Onze regiomanagers of een van onze lokale partnerkantoren begeleiden u gedurende de bezichtigingen om goed te kunnen begrijpen hoe u de woningen ervaart en om u van alle informatie te voorzien die u nodig heeft. Mocht er een aanleiding zijn, dan kan er besloten worden om bij een woning waar uw interesse naar uitgaat door een onafhankelijke Italiaanse geometra een aanvullend 'statusonderzoek' te laten uitvoeren. Meer informatie over een dergelijk onderzoek kunt u hier nalezen.

Biedingsfase

Als u de woning gevonden heeft die u past dan begint het biedingsproces. Meestal wordt een bod vastgelegd in een schriftelijk document, de proposta. De bieding gaat in Italië altijd samen met het beschikbaar stellen van een ‘anticipo’ of tekengeld, of een directe aanbetaling aan de verkoper als hij het bod geaccepteerd heeft. Voorafgaande aan de bieding stellen wij een gedetailleerd kostenoverzicht op zodat u precies weet met welke aankoopkosten er rekening gehouden moet worden.

Koopcontract

Indien koper en verkoper overeenstemming hebben bereikt over het bod dan moeten de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een koopcontract. Uiteraard is het onze taak om dit koopcontract op een juridisch correcte wijze op te stellen zodat u geen verrassingen zult tegenkomen. U dient dan te beschikken over een Italiaans fiscaal nummer (codice fiscale) en een Italiaanse bankrekening. Ook dit kunnen wij voor u verzorgen. In dit contract worden de gemaakte afspraken vastgelegd, worden de garanties van de verkoper beschreven en worden de betalings- en prijscondities beschreven. ItaliaCasa is bevoegd makelaar in Italië en beschikt over alle kennis om ook deze fase optimaal te begeleiden.

Overdracht

Na ondertekening en registratie van het koopcontract wordt in overleg een datum voor de overdracht vastgesteld. Voorafgaande aan de overdracht controleren wij op de aanwezigheid van alle relevante documenten, de kadastrale- en vergunningssituatie en voorzien wij de verantwoordelijke Italiaanse notaris van alle informatie om de koopakte op te kunnen stellen.

Bijkomende aankoopkosten

De koper van een woning in Italië moet rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Als eerste moet er overdrachtsbelasting of BTW betaald worden over de kadastrale waarde of de aankoopsom. Daarnaast de notarisfee en ook de makelaarscourtage. Het exacte percentage bijkomende kosten hangt af van een aantal factoren. Meer informatie over de bijkomende kosten kunt u nalezen in onze informatiebrochure 'De aankoop van uw huis in Italië'.

Onze vergoeding en servicepakket

ItaliaCasa berekent, afhankelijk van de hoogte van de aankoopprijs, een bemiddelingsvergoeding van 3% - 4% over de overeengekomen aankoopsom (met een minimum van € 6.000,-). Daarmee hanteren we een in Italië marktconform tarief. Over deze vergoeding wordt Italiaanse BTW (IVA) berekend. Als extra service kunt u rekenen op de volgende zaken:

  • beoordeling van de compleetheid van de bij de woning behorende documenten en certificaten;
  • aanvragen van een fiscaal nummer in Italië (codice fiscale);
  • openen van een bankrekening als deze nodig is voor het betalen van de koopsom;
  • volledige begeleiding bij alle fasen van het koopproces zoals hierboven genoemd.

Optioneel dienstenpakket

Naast de services die inbegrepen zijn in het ItaliaCasa standaardpakket, zijn er diverse zaken waarbij wij kunnen assisteren.

  • bouwkundige en/of kadastrale inspectie: het kan raadzaam zijn een extra inspectie te laten uitvoeren door een onafhankelijke deskundige. Met name het laten uitvoeren van een status onderzoek (relazione tecnica) kan sterk aan te raden zijn om de volledige juridische en kadastrale situatie van een woning in kaart te brengen. Wij beschikken over een uitstekend netwerk van specialisten die de lokale regelgeving goed kennen, de panden in hun werkgebied kennen en thuis zijn in de lokale bureaucratie;
  • juridische advisering: ItaliaCasa beschikt over ervaren medewerkers met en juridische achtergrond die u kunnen adviseren over alle juridische aspecten die samenhangen met de aankoop van onroerend goed in Italië. Voor complexe juridische problemen kunnen wij doorverwijzen naar gespecialiseerde advocaten;
  • assistentie bij het afsluiten van alle benodigde verzekeringen, gas-, water-, licht- en telefoonaansluitingen;
  • vertalingen: het koopcontract kan door ons meestal tweetalig worden opgesteld. Indien het gewenst is dat een notariële akte wordt vertaald kan dit verzorgd worden door een van onze vertalers

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op of vraag de brochure 'De aankoop van uw huis in Italië' aan door op deze link te klikken. Voor een overzicht van al onze diensten klikt u hier. NB. de hierboven genoemde tarieven zijn exclusief btw.

Onze regio's

Op zoek naar uw droomhuis in een van deze gebieden?