Werkwijze

Voor ItaliaCasa is service en klantgerichtheid een vanzelfsprekende zaak. Daarom zetten we graag onze werkwijze voor u op een rij:

Oriëntatiefase

De oriëntatiefase is een belangrijke start van uw zoektocht naar het juiste huis. Wij geven u graag informatie over woningen die wij in verkoop hebben, of gaan voor u zoeken naar objecten die binnen uw voorkeuren passen. Gedurende de oriëntatiefase is het belangrijk om samen goed te kijken aan welke eisen uw toekomstige huis of appartement moet voldoen, zodat een bezichtiging optimaal kan worden voorbereid. We voorzien u natuurlijk ook van de noodzakelijke informatie over het koopproces, de kosten en onze voorwaarden. We werken samen met u toe naar een bezichtiging in Italië, want daar zult u de volgende stap moeten nemen: het kijken, ervaren, en uiteindelijk het selecteren van de woning die echt bij u past. Wij of een van onze lokale partnerkantoren begeleiden u natuurlijk gedurende de bezichtigingen om goed te kunnen begrijpen hoe u de woningen ervaart en om u van alle informatie te voorzien die u nodig heeft. Mocht er een aanleiding zijn, dan kan er besloten worden om bij een of meerdere woningen een nader bouwkundig of kadastraal onderzoek uit te laten voeren.

Biedingsfase

Als u de woning gevonden heeft die u past dan begint het biedingsproces. Wij helpen u daarbij tot en met het eindbod. Een serieus bod wordt gewoonlijk vastgelegd in een schriftelijk document, de proposta. De bieding gaat in Italië altijd samen met het beschikbaar stellen van een ‘anticipo’ of tekengeld en doorgaans wordt dit in bewaring gegeven aan de verkopende makelaar. Die bewaart het geld totdat er een overeenstemming is bereikt.

Koopcontract

Indien koper en verkoper overeenstemming hebben bereikt over het bod dan moeten de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een koopcontract. Uiteraard is het onze taak om dit koopcontract op een juridisch correcte wijze op te stellen zodat u geen verrassingen zult tegenkomen. In dit contract worden de gemaakte afspraken vastgelegd, worden de garanties van de verkoper beschreven en worden de betalings- en prijscondities beschreven. ItaliaCasa is bevoegd makelaar in Italië en beschikt over alle kennis om ook deze fase optimaal te begeleiden.

Overdracht

Indien de verkoper het bod accepteert, wordt in overleg een datum voor de overdracht vastgesteld. Voor dat moment dient u te beschikken over een Italiaans fiscaal nummer (codice fiscale) en een Italiaanse bankrekening. Ook dit kunnen wij voor u verzorgen. Voorafgaande aan de overdracht controleren wij alle documenten, de kadastrale- en vergunningssituatie en stellen wij in samenwerking met de Italiaanse notaris de koopakte op.

Bijkomende aankoopkosten

De koper van een woning in Italië moet rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Als eerste moet er overdrachtsbelasting of BTW betaald worden over de kadastrale waarde of de aankoopsom. Daarnaast de notarisfee en ook de makelaarscourtage. Het exacte percentage bijkomende kosten hangt af van een aantal factoren. Meer informatie over de bijkomende kosten kunt u nalezen in onze informatiebrochure 'De aankoop van uw huis in Italië'. Wij informeren u natuurlijk over de bijkomende kosten voorafgaande aan de biedingsfase.

Onze vergoeding en servicepakket

ItaliaCasa berekent, afhankelijk van de hoogte van de aankoopprijs, een bemiddelingsvergoeding van 3% - 4% over de overeengekomen aankoopsom (met een minimum van € 6.000,-). Daarmee hanteren we een in Italië marktconform tarief. Voor deze vergoeding kunt u als extra service rekenen op de volgende zaken:

  • beoordeling van de betreffende Italiaanse documenten en een indicatieve vertaling in het Nederlands, Duits of Engels;
  • aanvragen van een fiscaal nummer in Italië (codice fiscale);
  • openen van een bankrekening;
  • volledige begeleiding bij alle fasen van het koopproces zoals hierboven genoemd.

Optioneel dienstenpakket

Naast de service die inbegrepen zijn in het ItaliaCasa standaardpakket, zijn er diverse opties waarvoor u kunt kiezen.

  • bouwkundige en/of kadastrale inspectie: in sommige gevallen kan het raadzaam zijn een extra bouwkundige inspectie te laten uitvoeren door een bouwkundige of om een kadastraal onderzoek uit te laten uitvoeren door een geometra. Wij hebben hiervoor een uitstekend netwerk van deskundigen die de lokale regelgeving goed kennen, de panden in hun werkgebied kennen en thuis zijn in de lokale bureaucratie;
  • juridische advisering: ItaliaCasa beschikt over ervaren medewerkers met en juridische achtergrond die u kunnen adviseren over alle juridische aspecten die samenhangen met de aankoop van onroerend goed in Italië. Hiervoor berekent ItaliaCasa een vergoeding op basis van een uurtarief;
  • assistentie bij het afsluiten van alle benodigde verzekeringen, gas-, water-, licht- en telefoonaansluitingen;
  • bezichtigingsreizen in Italië: ItaliaCasa kan voor u de complete bezichtiging organiseren. Van het boeken van een vlucht, het reserveren van logies ter plaatse, complete Nederlandse begeleiding en een eventuele vakantie rondom de bezichtigingen, alles is mogelijk! Wij hanteren hiervoor concurrerende tarieven.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op of vraag de brochure 'De aankoop van uw huis in Italië' aan door op deze link te klikken. Voor een overzicht van al onze diensten klikt u hier. NB. de hierboven genoemde tarieven zijn exclusief btw.

Onze regio's

Op zoek naar uw droomhuis in een van deze gebieden?