Friuli Venezia Giulia

Een Italiaanse regio die nog maar nauwelijks in de spotlights staat is Friuli-Venezia Giulia. Onterecht, want het is een boeiende regio met een totaal eigen sfeer. De regio grenst binnen Italië aan de regio Veneto en buiten Italië aan Oostenrijk en Slovenië. De wat ingewikkelde naam voor de regio laat zich verklaren. Friuli​ stamt af van de Latijnse naam Forum Julii dat werd gesticht door keizer Julius Caesar. Het woord Forum Julii betekent in het Latijn ‘markt’ of ‘plein’ van Julius. ​Venezia​ staat voor Venetië (vroeger een grote heerser in de regio) en Giulia​ staat voor de Julische Alpen in het noorden, de ‘Alpi Giulie’. Het is één van de vijf autonome regio’s in Italië, hetgeen o.a. betekent dat er extra zeggenschap is over het eigen bestuur en financieel beleid. In de qua oppervlakte relatief kleine regio komen bergen in het noorden, heuvels in het midden en vlak land aan de kust voor. Ook zijn er prachtige meren. De regio heeft in Nederland enige aandacht gekregen in de periode rond de eeuwwisseling, toen politicus Pim Fortuin er een vakantiehuis bezat en daar na de moord op hem in 2002 is herbegraven. De hoofdstad Trieste, gelegen vlakbij de grens met Slovenië, is een prachtige en gezellige studentenstad. Ook Udine met de prachtige Venetiaans aandoende pleinen en gebouwen is een bijzondere stad. Aan de kuststrook zijn veel badplaatsen met mooie zandstranden, zoals Lignano Sabbiadoro en Grado, maar ook rotsstranden, zoals in Sistiana en Trieste. In het noorden liggen de Karnische Alpen, een ruige bergketen die uitnodigt om te hiken of wintersporten. 

Onroerend goed in Friuli-Venezia Giulia

Op het gebied van onroerend goed liggen er in Friuli-Venezia Giulia interessante kansen. Doordat de regio nog niet zo ontzettend bekend is zijn de prijzen, voor noord-Italiaanse begrippen, nog betrekkelijk gunstig. Aan de kust zijn veel appartementen en vrijstaande woningen, al dan niet met zicht op zee, te vinden. Veel Italianen hebben hier zelf ook een tweede woning. Landinwaarts vindt men veel kleinere plaatsen met leuke woningen in en om het centrum en in de bergen zijn chalets en appartementen te vinden voor een wintersportvakantie.

Wat kan ik met mijn geld in Friuli-Venezia Giulia?

Zoals in de meeste kustregio’s geldt ook in Friuli-Venezia Giulia dat appartementen en villa’s aan zee duurder zijn dan landinwaarts. Bewoonbare appartementen en kleinere huizen aan de kust zijn er vanaf circa € 300.000. Appartementen met goed zeezicht vanaf € 500.000 en grote penthouses met topuitzicht starten bij 1 miljoen. Landinwaarts zijn er dorpshuizen en al dan niet op te knappen vrijstaande huizen vanaf circa € 100.000. Vanaf € 500.000 koop je hier een mooi vrijstaand huis met zwembad. Villa’s aan zee met zwembad en zeezicht zijn er vanaf circa anderhalf miljoen.

Uw regiomanager voor Friuli is Ard Koeleman.

zoek huizen Friuli