Sardinië

Wie naar Sardinië vliegt en vlak voor de landing uit het raampje kijkt wordt betoverd: een zee zo blauw als je ‘m niet vaak ziet. Zeker niet in Europa. Wat ook opvalt is de enorme hoeveelheid rotsachtige eilandjes voor de kust die samen met die prachtige zee Sardinië tot een waar paradijs voor toeristen en watersporters maakt. Eilanden hebben vaak een heel eigen cultuur, met een hechte bevolking en specifieke kenmerken voor het eiland. Zo ook Sardinië, waar het verleden van grote invloed is geweest op de huidige leefstijl en inrichting van het eiland dat met Terra e Mare, met Land en Zee, eigenlijk twee gezichten heeft. De bekende Costa Smeralda is heel mondain. Dit kleine stukje kust in het noordoosten van het eiland is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgekocht door de bekende society prins Aga Khan en ontwikkeld tot luxe vakantieoord voor ‘the rich and famous’. Maar Sardinië heeft veel meer te bieden. Sardinië heeft bijna 2000 kilometer paradijselijke kustlijn. Op veel plekken zijn, weg van het massatoerisme, leuke dorpjes, stadjes en mooie natuurgebieden te vinden. Ook het wat ruigere binnenland is de moeite van een bezoek waard. Hier zijn de ‘Nuraghe’ een attractie, ruim 3000 jaar oude forten uit de Bronstijd waarvan er nog zo’n 6000 op het eiland te vinden zijn. Kenmerkend voor Sardinië is ook de Mirto struik waarvan lokaal likeur wordt gemaakt. Het eiland is zeer vruchtbaar en kent oneindig veel kruiden, fruitbomen, citrusachtigen, amandelbomen en wijn- en olijfgaarden. De cannonau druif is het geheim voor een langer leven (Sardinië is een van de ‘blue zones’) en bovendien met 3300 jaar een van de oudste druivenrassen en verantwoordelijk voor een van de beste wijnen van het middellandse zeegebied.

Onroerend goed op Sardinië

Ook als het gaat om onroerend goed op dit historisch gezien zo interessante eiland valt het enorme verschil op tussen ‘Isola di Terra’ en ‘Isola di Mare’.  Het verschil tussen het bergachtige stoere binnenland met z’n 3 miljoen schapen en de kust met badplaatsen en luxe jachthavens heeft grote invloed op de woningmarkt. De typerende bouwstijlen worden gekenmerkt door het gebruik van stenen uit de Sardijnse natuur. De ‘stazzu’ die met name in het binnenland voorkomt is oorspronkelijk een oude herderswoning, eenvoudig recht toe en recht aan, met meestal alleen een begane grond. Tegenwoordig worden er ook nieuwe huizen in stazzu-stijl ontwikkeld. De luxere huizen, die vaak gebouwd zijn met grote brokken natuursteen, hebben meer fantasie. Grote buitenleefruimten met openluchtwoonkamers, buitenkeukens en dito badkamers zorgen voor een speciale sfeer. Ook de tuinen met bijzondere vegetatie dragen daaraan bij. De locatie en het uitzicht van deze huizen is in hoge mate bepalend voor de prijs; hoe dichter bij de zee hoe duurder. En wanneer het de Costa Smeralda betreft gaat dit nog met een factor 3 of 4 omhoog. Dit kleine stukje Jestsetkust is een van de duurste gebieden  van heel Italië.

Op Sardinië zijn het laatste decennium ook steeds meer projecten gebouwd met appartementen in niet al te grootschalige complexen. Een aankoop in een dergelijk project op een goede plek is vaak relatief betaalbaar en kenmerkt zich door het gemak van gezamenlijke voorzieningen zoals een zwembad en het ontbreken van zorgen over veiligheid en onderhoud. De creatieve en wat speelse bouwstijl van de villa’s aan de kust is ook regelmatig terug te vinden in de ontwerpen van deze nieuwe complexen.

Wat kan ik met mijn geld op Sardinië?

Op Sardinië zijn er mogelijkheden voor iedere portemonnee. Net als op vele andere plekken in Italië geldt: hoe dichter bij zee hoe duurder. Appartementen op korte afstand van zee zijn te koop vanaf circa € 300.000. Meer landinwaarts zijn er al mogelijkheden vanaf rond een ton. De prijzen voor villa’s aan de Costa Smeralda starten bij 1 of 2 miljoen om op te lopen tot enkele tientallen miljoenen. Zodra je daar iets meer landinwaarts gaat, gaat de vierkante meterprijs met sprongen omlaag.

zoek huizen Sardinië