Toscane

Toscane is met haar betoverende landschap en cultuursteden de meest bekende en gewaardeerde regio van Italië. Wie Toscane zegt, zegt glooiende heuvels, kronkelende weggetjes, wijngaarden en cipressen. Naast het typische landschap van het ‘hart van Toscane’ zijn er ook minder bekende streken en vele kilometers kust. Zo kunnen bezoekers van Toscane kiezen voor de kastelenrijke streek Lunigiana of het ‘maanlandschap’ van de Crete Senesi, maar ook voor de mondaine badplaatsen van Versilia of de veel rustigere stranden en duinen van de Maremma, die deel uitmaken van de ‘Costa Etrusca’, het gebied waar de Etrusken ruim 2500 jaar geleden leefden. Wereldberoemde steden zoals Florence, Pisa, Lucca en Siena zijn een attractie, maar ook de kleinere dorpjes in de Chiantistreek en de in zuid Toscane gelegen plaatsen Montepulciano, Pienza en Montalcino zijn het ontdekken meer dan waard. Veel locaties staan op de Unesco Werelderfgoedlijst en trekken zodoende vele toeristen. Vanuit Volterra in noordelijke richting ligt een ander verrassend gebied, de Valdera, waar je nog eenvoudig in contact komt met het pure Toscaanse leven. Uiteraard is er ook hier toerisme, maar op veel kleinere schaal en de vele authentieke dorpjes zijn hier nog bewoond door de ‘gewone’ Italiaan. Toscane is meer dan natuur, heerlijk eten en prachtige Renaissance steden. Toscane is ook fantastisch voor sportievelingen. Hiken of paardrijden in de Maremma, watersport langs de lange kust, fietsen waar talloze beroemde wielrenners opgroeiden en zelfs skiën in de Alpi Apuane.

Onroerend goed in Toscane

Kenmerkend voor de door velen geliefde Toscaanse bouwstijl is het gebruik van producten van eigen bodem. Natuurstenen gevels, houten balkenplafonds en terra cotta vloeren en daken zie je terug in alle delen van Toscane. In het achterland zijn veel typische Toscaanse boerenhoeves. Deze worden podere of fattoria genoemd en hebben meestal een aantal bijgebouwen en flink wat land. Een borgo is een klein gehuchtje, meestal daterend uit de middeleeuwen en gelegen op een heuvel met het mooiste uitzicht. De laatste decennia zijn veel boerderijen en borghi gerestaureerd en omgebouwd tot ‘residentie’ waar een appartement of een (deel van een) huis gekocht kan worden. Aanwezigheid van een gezamenlijk zwembad en services als verhuur en schoonmaak maakt dit zeer populair bij tweede huizenkopers. In de heuvels, even buiten de steden, staan ook veel villa’s in Liberty-stijl. Mooie statige huizen uit begin twintigste eeuw, met hoge plafonds, grote ramen en prachtige gedecoreerde vloeren. Een bouwstijl die weer erg in trek komt vanwege de prettige sfeer en de grote lichte vertrekken.

Wat kan ik met mijn geld in Toscane?

Toscane is de bekendste regio en daarmee ook de meest kostbare. Goede appartementen in een borgo zijn schaars. Recent gerestaureerde projecten zijn aan de prijs, denk aan een bedrag tussen de 4 en 7 ton, afhankelijk van afmetingen. In de minder recent gerestaureerde borghi vind je nog lagere prijzen, maar veelal vragen deze objecten om renovatie. Vrijstaande huizen met 3 of meer slaapkamers en zwembad in de meer bekende gebieden zoals Chianti, Crete Senesi en de Tireense kust zijn onder 1 miljoen zeer schaars en zijn vaak aan renovatie toe. Recentelijk gebouwde of gerestaureerde villa’s zijn er vanaf circa 1,4 miljoen. Ligging en een panoramisch uitzicht drijven de prijzen verder op voor een vakantiehuis in Toscane.

Uw regiomanagers voor Toscane zijn Desiree Grijpma en Maarten Wetzels.

zoek huizen Toscane