Le Marche

Ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische zee ligt de regio Le Marche. De Nederlandse naam luidt De Marken en de ‘ch’ wordt dan ook uitgesproken als onze ‘k’. Voor wie Toscane en Umbrië te druk en te duur geworden vindt, is deze regio een interessant alternatief, zowel voor vakanties als voor een tweede huis. De laatste jaren is er veel belangstelling voor deze authentieke regio met zee en strand en een onbedorven binnenland met mooie heuvels en het Sibillini gebergte waar zelfs geskied kan worden. Le Marche heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, historie en natuur. Le Marche heeft interessante steden zoals Renaissancestad Urbino, havenstad Ancona en operastad Macerata. De badplaatsen aan de Adriatische kust en landinwaarts de bergen met zelfs enkele wintersportmogelijkheden maken het een afwisselende regio. Aangevuld met goede lokale voorzieningen, een heerlijk klimaat, de culinaire mogelijkheden, de vriendelijke bevolking en een interessant prijsniveau is het aantrekkelijke regio om in te investeren. Zowel voor de tweede huizenkoper als voor mensen die willen emigreren.

Het landschappelijke karakter van Le Marche wordt gevormd door kleinschalige bedrijvigheid op het platteland. Nauwelijks grootschalige landbouw, maar in plaats daarvan kleinere wijn- en olijfboomgaarden, gerund door lokale bedrijven die zich onderscheiden met kwalitatief hoogwaardige en vaak biologische producten. Hierdoor behoudt het landschap haar aantrekkelijkheid voor mensen die rust, ruimte en privacy zoeken. Ondanks de toenemende belangstelling en de genoemde kwaliteiten is Le Marche qua levensonderhoud nog steeds voordelig; een espresso vind je vaak nog voor minder dan een euro en in restaurants wordt je verrast met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Onroerend goed in Le Marche

Tweede huizen in het binnenland bestaat met name uit prachtige traditionele boerenhuizen, zowel als restauratieproject als in volledig gerenoveerde staat, met mooie vergezichten. Aan de kust zijn er ook mooie appartementen te vinden. De typische Marchegiaanse huizen, meestal (voormalige) boerderijen, zijn groot en hebben een adembenemend uitzicht. Zo’n huis is van steen, heeft een voordeur met boog in het midden, ramen met houten luiken en antieke pannen op het dak. Binnen verdeelt de brede stenen trap in het midden van het huis de ruimte in tweeën en worden de grote ruimten gekenmerkt door cotto vloeren en houten balkenplafonds. Een mooie grote openhaard maakt het plaatje compleet. Deze huizen zijn goed en voor acceptabele bedragen te vinden, zowel als restauratieproject als in volledig gerenoveerde staat. Er zijn ook grotere boerderijen die, net als in Toscane veel voorkomt, gerestaureerd zijn en vervolgens opgesplitst in appartementen of eenheden met eigen tuin verkocht worden.

Wat kan ik met mijn geld in Le Marche?

De regio Le Marche heeft voor midden Italië het gunstigste prijsniveau. In deze groene regio tussen de Adriatische zee en de Apennijnen vind je restauratieprojecten (ruïnes), kleine dorpshuisjes en appartementjes tot en rond de € 200.000, twee slaapkamer appartementen met gedeeld zwembad vanaf € 200.000. Vrijstaande huizen met 2-3 slaapkamers beginnen vanaf € 350.000 en met een budget vanaf € 500.000 vind je mooie villa’s met zwembad, goed uitzicht en een authentiek karakter (houten balken, stenen muren).

Uw regiomanagers voor Le Marche zijn Caroline Nederend en Robert Hofsteede.

zoek huizen Le Marche