Aankoop van een huis als eerste of tweede woning?

oktober 2011

Bij de overdracht van onroerend goed in Italië wordt voorafgaande aan het opstellen van de notariële akte door de notaris de vraag gesteld of u het pand als eerste of tweede woning wilt kopen. U kunt residentie ter plaatse kiezen als u een half jaar of meer in Italië verblijft. Daarmee bespaart u op de  overdrachtsbelasting bij aankoop, want in plaats van 10% betaalt u slechts 3%! Deze belasting wordt overigens niet over de aankoopwaarde, maar over de vaak aanzienlijk lagere kadastrale waarde berekend. Wanneer u toch al van plan was om een aantal maanden per jaar in Italië te verblijven kan het interessant zijn om uw vakantiehuis in Italië als eerste woning te kopen. In principe betekent inschrijving in Italië als resident ook uitschrijving uit Nederland en dat de belastingaangifte, het paspoort, rijbewijs etc. in Italië geregeld moeten worden c.q. moeten voldoen aan de vereisten die de Italiaanse wet hieraan stelt.

Sinds december 2010 is hier nog iets bijgekomen. Alle inwoners met bezittingen en deelnemingen in het buitenland zijn verplicht het ‘Quadro RW’ in te vullen. Deze nieuwe wetgeving (D.L. 78/2010) is met name bedoeld om zicht te krijgen op de bezittingen van Italianen in het buitenland, maar heeft een onbedoeld groot effect op buitenlanders die resident zijn geworden in Italië. Immers, veel buitenlanders hebben bezittingen zoals een huis, auto of aandelen in hun eigen land en maken regelmatig geld over van het ene naar het andere land. Ook is er sprake van overboekingen over en weer. De Italiaanse fiscus wil behoorlijk gedetailleerd weten wat er zich in het buitenland afspeelt. Zo moeten overboekingen vanuit het buitenland naar Italië van € 3000,- of meer gemeld worden. Het risico is niet dat Italië nogmaals belasting gaat heffen, maar er staat een flinke boete op het niet verstrekken van de informatie.  Deze nieuwe wet impliceert dus een extra inspanning van de resident en een zeer zorgvuldige administratie!

Het resident worden in Italië heeft uiteraard ook voordelen. Het eenmalige voordeel van een korting op de overdrachtsbelasting is hiervoor al genoemd. Sinds  enkele jaren hoeft er over een eerste woning geen ICI (Italiaanse equivalent van de Nederlandse OZB belasting) meer te worden betaald. Dit is overigens iets dat met een nieuwe politieke wind ook weer zou kunnen verdwijnen. Een belangrijk voordeel van het Italiaans ingezetene zijn, is dat er ter plaatse een auto of scooter gekocht kan worden. Dit is natuurlijk reuze praktisch, omdat een Nederlandse auto ieder jaar in Nederland gekeurd moet worden. Soms is het zo dat in agrarische gebieden alleen mensen die resident -en dus in de gelegenheid zijn om het bezit te onderhouden- een huis mogen bouwen. In zo’n geval is er geen keus voor de aspirant koper dan een huis als eerste huis te kopen.

Daar waar er een keuzemogelijkheid is, is het van belang om de voor en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Ons advies is om goed te kijken wat in uw geval de beste optie is en om een goede adviseur en commercialista (boekhouder/fiscalist) in te schakelen voor het doen van aangifte, zeker wanneer u resident wordt in Italië.

Marlies de Waal

Liguria - special client manager