Bezichtigen in vakantietijd

juli 2020

Het starten van de zoektocht naar het droomhuis, doorgaans een leuke bezigheid, brengt voor de toekomstige koper een hoop huiswerk met zich mee. Uren worden besteed aan het afzoeken van het internet, het opstellen van de wensen en het uitvoeren van diverse berekeningen. Maar na al dit oriënteren volgt het echte werk. Het bezichtigen van huizen in Italië. Samen met ons team moet ook hier de nodige tijd aan worden besteed. Het vergt een goede voorbereiding om ervoor te zorgen dat de tijd van zowel de aspirant koper als die van ons zinvol wordt besteed. Het reizen naar Italië door de aspirant koper en ook het reizen van onze regiomanagers in Italië vergt tijd, moeite en energie.

Last-minute bezichtigingen

Juist in deze tijd van het jaar worden wij veel benaderd door geïnteresseerde huizenkopers die ons 'last-minute' vragen om tijdens hun vakantie een of meerdere woningen te bezichtigen. 'Wij zijn nu in Italië en kunnen we morgen huizen bekijken?' Deze vraag krijgen wij in deze periode vaak per email of telefonisch gesteld. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij hierdoor vaak in een lastige situatie terecht komen. Aan de ene kant is het belangrijk om een volgende stap te zetten in het zoekproces, maar aan de andere kant ontneemt het ons de mogelijkheid om het bezoek grondig voor te bereiden. En daarnaast legt het een grote druk op onze doorgaans toch al zeer gevulde agenda met bezichtigingen. Ons team is aanwezig in een groot gedeelte van Italië, maar altijd zullen wij enige reistijd nodig hebben om ter plaatse te zijn. Een of enkele dagen van tevoren uw komst aankondigen is doorgaans voor ons te kort. En dat in een periode die zeker niet de beste is om huizen te bekijken. Vooral niet als in grote delen van Italië de warmste tijd van het jaar is aangebroken.

Bezichtigen in augustus

Het bezichtigen in augustus brengt nog een aantal extra uitdagingen met zich mee. Deze maand is traditiegetrouw voor het grootste deel van Italië de collectieve vakantiemaand. Dit betekent dat ook veel huiseigenaren in deze periode met vakantie zijn. En dat veel huizen die door de  eigenaren worden verhuurd, bezet zijn door huurders waardoor bezichtigingen niet eenvoudig gepland kunnen worden. En wat te denken van de verdere omstandigheden zoals de temperatuur... Er is daarom veel te zeggen voor het goed plannen van bezichtigingen. Het voor- en najaar is een prima periode. Vaak is een lang weekend al ruim voldoende om een eerste indruk van de woningen te krijgen. Daarnaast zijn de steden en dorpen weer 'normaal' zonder grote groepen toeristen en kan er weer volop worden genoten van het dagelijkse Italiaanse leven.

Ronald de Rooy

Managing partner - overige gebieden