Italiaanse vestiging

december 2016

Degene die al eens eerder met ons heeft kennisgemaakt, weet waarschijnlijk dat ItaliaCasa in Italië wordt vertegenwoordigd door een team van specialisten. Ieder woonachtig en werkzaam in een eigen gedeelte van het land en direct betrokken bij de begeleiding. Op ItaliaCasa wordt steeds intensiever een beroep gedaan bij de verkoop van woningen van noord-Europese en Italiaanse huiseigenaren. De Italiaanse wet kent een strenge regulering van de vastgoed makelaardij en schrijft voor dat degene die zich bezighoudt met de verkoop of bemiddeling is ingeschreven in het makelaarsregister van de kamer van koophandel en tevens beschikt over een officiële licentie. Dit is een van de redenen geweest om nu ook in Italië te starten als officieel en erkend makelaarskantoor. Medio 2016 is ons Italiaanse zusterbedrijf opgericht en onder nummer 193326 geregistreerd bij de kamer van koophandel van Macerata. Ook is de inschrijvingsprocedure bij de Italiaanse vereniging van makelaars (de FIAIP) afgerond. Voor het verkrijgen van een licentie dient een opleiding bij de kamer van koophandel te worden gevolgd en met goed gevolg examen te worden afgelegd.

Voordelen en zekerheid

Voor verkopende huiseigenaren heeft dit voordelen: ItaliaCasa krijgt toegang tot een zeer groot netwerk van Italiaanse makelaarskantoren die onder de FIAIP woningen uitwisselen en actief zoeken naar objecten die zij aan haar (kopende) klanten kunnen presenteren. Daarnaast kan geprofiteerd worden van de grote vakkennis die de FIAIP als grootste Italiaanse makelaarsvereniging ter beschikking stelt aan haar leden. Voor de kopende klant is er de extra zekerheid dat de begeleiding voldoet aan de hoogste standaard en dat het niveau van de vakkennis continue op peil gehouden wordt. Niet onbelangrijk gezien de continue veranderende wetgeving in Italië.

Kies uw makelaar met zorg

Er is op de Italiaanse vastgoedmarkt veel kaf onder het koren. Aanbieders die op geen enkele wijze voldoen aan de eisen die de Italiaanse wet stelt aan de bemiddeling en die over geen enkele kennis beschikken van de vastgoedmarkt en het aankoopproces. Daarnaast zijn er diverse (internationale) portals in opkomst die weliswaar veel woningen laten zien, maar waar u voor inhoudelijke kennis of enige vorm van begeleiding niet terecht kunt. De assistentie van een ook in Italië bevoegde partij biedt tevens de voordelen van diverse wettelijke beschermingen waar in geval van problemen een beroep op kan worden gedaan. ItaliaCasa is het enige makelaarskantoor uit de Benelux dat zelf in Italië bevoegd en erkend makelaar is.

Ronald de Rooy

Managing partner - overige gebieden