Markt 2014 en vooruitzicht 2015

december 2014

Het afgelopen jaar was wederom een interessant jaar voor (buitenlandse) huizenkopers in Italië. Een groot aanbod van kwaliteitswoningen in alle prijsklassen en gebieden zorgde ervoor dat een record aantal van onze relaties hun droomhuis kon vinden. En dat tegen meestal gunstige prijzen. Wij zagen het herstel, dat in het noorden al in 2013 zichtbaar werd, zich nu ook verplaatsen naar midden-Italië waar het prijsniveau flink lager is dan 4 à 5 jaar geleden. Gecombineerd met een groot aanbod zorgt dat voor een marktsituatie waar voor de huizenkoper veel voordeel te behalen is.

In het noorden blijven de bekende meren onverminderd populair en de vraag lijkt zich vanuit het buitenland ook te herstellen aan de Ligurische kust en in Piemonte. Opvallend is de jaarlijks toenemende interesse in (luxe) woningen in de Italiaanse wintersportgebieden. In deze gebieden is door de jaren heen weinig gebouwd en ontwikkeld waardoor de vraag en het aanbod niet altijd in evenwicht zijn.

Als we meer in detail kijken naar midden-Italië, dan valt op dat er in de zg. premium gebieden van Toscane zoals de Chianti en de heuvels rond Lucca een sterkere prijscorrectie heeft plaastsgevonden dan in de minder bekende gebieden zoals Garfagnana en Lunigiana. Hierdoor worden woningen in de bekendere gebieden ook bereikbaar voor kopers met een meer bescheiden budget. In Umbria en Le Marche zijn de prijscorrecties minder waarneembaar geweest, maar daar zijn de prijzen altijd al gunstiger geweest dan in het bekendere Toscane. In ieder geval zien we ook in Umbria en Le Marche een sterk en veelomvattend aanbod in alle prijsklassen. Tot slot constateren wij ook een stijging van de interesse in Lazio. De nabijheid van de eeuwige stad Rome maakt een aankoop in deze Italiaanse regio vanuit investeringsoogpunt zeer geschikt. Het landschap heeft (ten noorden van Rome) veel overeenkomsten met het zuiden van Toscane en Umbria, maar Lazio telt in vergelijking met deze regio's aanzienlijk minder Nederlandse en Belgische eigenaren van tweede huizen.

Voor wat betreft zuid-Italië is de situatie in veel van de regio's nog lastig. Een voorzichtig herstel lijkt in Puglia plaats te vinden waar de vraag naar de voor dit gebied zo typerende huizen weer toe lijkt te nemen. Na het grote enthousiasme voor de trulli lijkt het nu de beurt aan de iets minder exotische maar karakteristieke dorpswoningen en villa's met zeezicht in de Salento.

Voor het komende jaar verwachten wij een verder marktherstel in midden-Italië waarbij aangetekend dient te worden dat de vraag vanuit Italië zelf nog zeer zwak zal blijven. Het zijn met name de buitenlandse (tweede) huizenkopers die tot nu toe voor het herstel van de markt in de bekendere gebieden hebben gezorgd. Voor wie nog van de gevolgen van de afgelopen crisisjaren wil profiteren is 2015 een interessant jaar om stappen te zetten.

Als u met ons wilt spreken over de actuele marktsituatie in de laars, of meer specifiek in een bepaalde regio neem dan gerust contact met ons op!

Ronald de Rooy

Managing partner - overige gebieden