Markt 2016 en vooruitzicht 2017

december 2016

2016

Het jaar 2016 is weer bijna voorbij, zoals ieder jaar weer het moment om het afgelopen jaar te beschouwen. Een jaar dat voor Italië als land behoorlijk turbulent verliep, zowel voor wat betreft natuurgeweld als op politiek vlak. Ondertussen lijkt het land toch stabieler dan in veel buitenlandse media beschreven wordt. De problemen zijn er, maar raken de vastgoedmarkt maar in beperkte mate. De tegenstelling tussen de ontwikkelingen van de lokale huizenmarkt en de markt voor tweede huizen zette zich dit jaar voort. Waar we zien dat de prijzen van de gehele Italiaanse huizenmarkt licht daalde, stijgen de prijzen langzaam weer in het segment van tweede huizen in veel van de populaire regio's. In Nederland en België werden de Second home beurzen zeer druk bezocht en was er een zeer grote belangstelling voor Italië. Ook nu weer een interessante periode voor diegenen die op zoek waren naar een woning in Italië. Een wederom ruim aanbod van kwaliteitsobjecten met vaak gunstige prijzen gaf aan kopers goede kansen om goed zaken te doen. Het jaar gaf duidelijke tekenen van herstel in vrijwel alle prijsklassen en in vrijwel alle bekende gebieden.

Het tweede huizen segment vs lokale markt

De afgelopen jaren was er een duidelijk zichtbaar verschil in prijs- en marktontwikkelingen tussen de vastgoedmarkt voor tweede (luxe) woningen en de markt voor permanente bewoning. Deze laatste categorie had uiteraard sterk te maken met de economische situatie in Italië, waar de eerste categorie daar eigenlijk geen gevolgen van ondervond. Ook in 2016 zette deze trend zich voort: waar het prijsniveau van de gehele Italiaanse huizenmarkt in 2016 met 1,4% daalde, namen wij in de meeste delen van het land prijsstijgingen waar in het segment van tweede woningen. Voor de gehele markt geldt dat het aantal transacties echter voor het tweede opvolgende jaar is toegenomen. Het is lastig om de huizenmarkt als een markt te beschouwen omdat de ontwikkeling van het tweede huizensegment door andere factoren wordt beïnvloed dan de lokale markt. De sterke vraag vanuit het buitenland is een constante factor die de afgelopen jaren grote invloed gehad heeft op de conditie van de Italiaanse tweede huizenmarkt. Voor kopers blijft het een aantrekkelijke tijd. Het prijsniveau is lager dan voor de crisi en het aanbod is over het algemeen groter dan enkele jaren geleden.

Het noorden

In het noorden gaven de meren ook nu weer een sterk beeld te zien met een grote vraag naar appartementen en villa's. Het prijsniveau volgt deze schaarste langzaam en stijgt langzaam. De vraag naar objecten in het hogere segment is vanuit diverse delen van de wereld groot. De gerenommeerde Italiaanse zakenkrant 'Il Sole 24 Ore' publiceerde een reportage over de grote vraag naar objecten van boven de € 1.000.000 vanuit Duitsland, Zwitserland en Amerika waarbij ook kopers uit Nederland en België een rol spelen. Vaak spelen investeringsmotieven een rol bij deze groep kopers hetgeen een indicatie is voor het vertrouwen dat deze groep kopers heeft in een positieve waardeontwikkeling. De regio Piemonte heeft een spectaculaire groei in belangstelling doorgemaakt, met name de Langhe, Monferrato en Basso-Piemonte spreken bij kopers zeer tot de verbeelding vanwege het prijsniveau en de unieke kwaliteit van leven. Het Lago Maggiore blijft van de grote noordelijke meren ook dit jaar licht achter, zowel qua ontwikkeling als voor wat betreft de interesse vanuit de markt.

Midden Italië

In midden Italië is het prijsniveau gestabiliseerd ten opzichte van voorgaande jaren. Door achterblijvend nieuwbouwactiviteiten begint er een schaarste te ontstaan van met name projecten met appartementen in typische 'borgo's' op het platteland. Verder is te zien dat de prijscorrecties in Toscane ertoe hebben geleid dat er minder prijsverschil is tussen de bekende en minder bekende deelgebieden. Ook dit jaar is er een behoorlijk aanbod op de markt en zijn kopers over het algemeen vrij kritisch. Kopers verwachten kwaliteit en stellen hoge eisen aan hun te kopen woning. Dit jaar werd het midden van Italië getroffen door een serie aardbevingen. Of dit gevolgen heeft voor markt valt op dit moment niet waar te nemen. In ieder geval is het grote belang van de strenge Italiaanse bouwwetgeving duidelijk geworden. In ieder geval adviseren wij kopers die interesse hebben in regio's als Toscane, Umbria en Le Marche om niet langer af te wachten.

De skigebieden

Opvallend is dat de trend naar interesse in de Italiaanse wintersportgebieden zich dit jaar duidelijk heeft voortgezet. In de statistieken is te zien dat er op de vakantiemarkt een grote vraag is naar accommodaties en deze trend lijkt zich definitief ook te hebben voortgezet in de vastgoedmarkt. Vanuit de Benelux, de UK, Scandinavië maar ook de USA is een toenemende vraag. Een probleem is hierbij echter wel de schaarste. Door de jaren heen is er aanmerkelijk minder ontwikkeld dan in omringende Alpenlanden waardoor de kopers daadkrachtig de markt zullen moeten betreden want er is concurrentie.

Vooruitzicht

Voor 2017 verwachten we voor het tweede huizensegment een voortzetting van de trend die we al een aantal jaren zien. De prijzen zullen in de meeste gebieden stabiel blijven, maar door de beperkte ontwikkelingen in midden-Italië, kan er wel een schaarste ontstaan aan bepaalde soorten woningen. Dit geldt met name voor de midden-Italiaanse regio's zoals Toscane, Umbrië en Le Marche. In de meest gewaardeerde of prestigieuze gebieden in Toscane, de Dolomieten en aan de noord-Italiaanse meren zal het prijsniveau onveranderd hoog blijven. Door de ieder jaar toenemende interesse vanuit landen met een sterkere economische situatie zal het prijsniveau in het hogere segment van de markt eveneens sterk blijven. Of er al een herstel van de markt in zuid-Italië zal plaatsvinden valt sterk te betwijfelen.

 

Als u met ons wilt spreken over de actuele marktsituatie in de laars, of meer specifiek in een bepaalde regio neem dan gerust contact met ons op!

Ronald de Rooy

Managing partner - overige gebieden