Vivere Italia: 'thuiswerken' vanuit je Italiaanse huis

december 2022

Wat is het toch een heerlijk land! Dat eten, de zon, de gastvrijheid, de sfeer, de uitzichten... Zo prachtig! Ik hoor het steeds vaker om me heen, als ik klanten spreek die terugkomen van vakantie of hun zoektocht naar een huis net begonnen zijn. Superlatieven schieten te kort om Italië liefhebbers hun favoriete land te laten beschrijven. Steeds meer mensen willen vaker en langer in de laars doorbrengen.

Waar wil je werken

Nu werken voor veel mensen steeds vaker op afstand kan, bedenken mensen zich dat het dan niet uitmaakt of je hier thuiswerkt, of in Italië. Inderdaad! De afgelopen tijd heb ik steeds meer klanten voor langere tijd naar hun tweede huis zien vertrekken om werk en het Italië-gevoel te combineren. Het lijkt een echte trend. Er is zelfs al een nieuw woord voor: workation. Een goede snelle internetverbinding is tegenwoordig vrijwel overal in Italië te realiseren. Dus, waar wacht je nog op? Inpakken en gáán! Natuurlijk zijn niet alle banen geschikt om op afstand te doen, maar de coronacrisis heeft ons wel laten zien dat er heel veel thuisgewerkt kon worden. Misschien breng ik je op een idee? Vivere Italia, ofwel ‘Leef en beleef Italië’, ik kan het aanraden.

Voorbeelden genoeg

Monique en Peter verblijven een groot deel van het jaar in hun huis in Umbrië dat zij 3 jaar geleden kochten en volledig opknapten. Ze verhuren daar een gastenappartement, verrichten property management activiteiten en werken daarnaast digitaal met Nederland. Peter is ondernemer en werkt online als IT specialist en Monique geeft via Teams of Zoom styling adviezen aan haar klanten. Ze hebben vanuit hun huis een supersnelle internet straalverbinding met de provider op de middeleeuwse toren in het dorp. Ook Huib en Katelijne hebben goede ervaringen. Ze zijn net terug na 6 weken in huis in Piemonte dat ze afgelopen voorjaar kochten. Katelijne werkt in het onderwijs en kon lang weg. Huib runt zijn eigen consultancy bedrijf en had door corona al veel ervaring met thuiswerken en het managen van zijn team op afstand. Videobellen kost wel veel MB’s en als je dat een groot deel van de dag doet, gaat het snel. Dus een ongelimiteerd abonnement is dan wel raadzaam. Huib werkte halve dagen en ging ook halve dagen klussen en in de tuin werken, een ideale combinatie, zeker in een nieuw huis. En natuurlijk ontdekten ze de omgeving met de leuke stadjes, markten en restaurantjes. Echt een ideale combinatie van Business & Pleasure. Ik ben ervan overtuigd dat dit voorbeeld de komende jaren door steeds meer Italië liefhebbers gevolgd gaat worden. Naast ‘buon viaggio’ voortaan dus ook steeds vaker ‘Buon lavoro!’.

Laura de Rooy-Dekker

Managing partner & Marketing