Tegenwoordig kun je op diverse websites huizen in Italië vinden die te koop worden aangeboden. Idealista, casa.it, immobiliare.it, wie kent ze niet. En daarnaast verschijnen er op websites en blogs vaak artikelen van 'deskundigen' die zelf een huis in Italië hebben gekocht en hun ervaringen delen met het grote publiek. Altijd leuk om te lezen hoe anderen het proces hebben ervaren. Sommige schrijvers pakken de gelegenheid ook aan om hun publiek inhoudelijk te adviseren over de do's en don'ts, en zelfs over hoe het hele koopproces het beste kan worden aangepakt. Kennelijk is een eenmalige ervaring al genoeg om zichzelf als 'deskundig' te beschouwen en anderen met raad en daad bij te staan. Daarnaast lijkt het sommige schrijvers zelfs aantrekkelijk om gewoon een huis van een particuliere (Italiaanse) verkoper aan te schaffen, zonder de betrokkenheid van een Italiaanse makelaar. Die vraagt immers commissie en die paar procenten makelaarscommissie zijn dan snel verdiend, zeker als iedere euro telt. De vraag die zich opwerpt is of dit alles wel zo'n verstandige gang van zaken is.
Waar veel buitenlandse huizenkopers pas tijdens het proces achter komen is dat de Italiaanse huizenmarkt veel uitdagende elementen in zich heeft. En dat die markt met alle regels en gebruiken, anders functioneert dan de vaak overzichtelijke en geordende markten in de noordelijke landen van herkomst. En alles in het Italiaans, een taal die vrijwel geen enkele buitenlander ècht goed genoeg beheerst. Daarnaast heeft men geen idee dat een groot deel van de te koop staande woningen vaak voor een aanzienlijk deel niet voldoet aan de geldende stedenbouwkundige en kadastrale regels. Genoeg reden om op echte deskundigen te vertrouwen zou je zeggen.
De eisen die door de Italiaanse overheid worden gesteld, zijn door de jaren heen steeds strenger geworden en gericht op volledige naleving van de eigen regels. Die zijn er immers niet voor niets. Denk bijvoorbeeld aan de strenge regels rondom aardbevingsbestendigheid. Natuurgeweld heeft in Italië vaak een ingrijpende impact en de regels worden regelmatig aangescherpt om het publiek te beschermen. Het gevolg is dat huiseigenaren bij verkoop in toenemende mate gedwongen worden om hun woning te laten voldoen aan alle regels. Hiervoor moeten soms flinke kosten gemaakt worden en als de afwijkingen te groot zijn en legalisatie lastig of onmogelijk is, kan een woning onverkoopbaar zijn. Een goede Italiaanse makelaar stelt de nodige eisen aan de te verkopen woningen. En zo gebeurt het dat een groot deel van de de facto onverkoopbare woningen in het particuliere circuit terecht komen. Een makelaar voorziet de problemen en de eigenaar heeft dan geen andere optie dan zelf een koper proberen te vinden. Fijn om dan een paar procenten commissie te besparen, maar de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: u wordt eigenaar van een woning die misschien wel nooit volledig te legaliseren is. En dan? De eisen die de Italiaanse overheid stelt aan woningen zullen in de toekomst beslist niet minder streng worden, waardoor u behoorlijk in de problemen kunt komen bij een controle. En wat te denken van het moment waarop u zelf de woning weer wilt verkopen? U wilt er toch niet aan denken dat u zelf ooit de eigenaar bent van een onverkoopbare woning.
Het is beslist aan te bevelen om de woningen uit het particuliere circuit te laten voor wat ze zijn. Die worden in de meeste gevallen met een reden zonder makelaar verkocht. Als u een woning koopt via een bevoegde Italiaanse makelaar, het liefst een die ook is aangesloten bij een van de verenigingen van makelaars zoals de FIAIP, bent u er zeker van dat u koopt via een partij die hiervoor is opgeleid maar ook onderworpen is aan strenge beroeps- en aansprakelijkheidsregels. En dat maakt het kopen van een woning in het buitenland een stuk minder spannend. En neem de 'adviezen' van de zelf benoemde 'deskundigen' met een korrel zout. Leuk om te lezen, maar ook niet meer dan dat. En ja, natuurlijk, u kunt zeggen dat we voor eigen parochie preken, maar ruim 20 jaar werken in de Italiaanse vastgoedmarkt heeft ons inzicht gegeven in de wèrkelijke do's en don'ts!
Managing partner - overige gebieden